OVER ONS

Il Canto di Rame

divider

IN HET KORT -

Meeslepend, intens, bedwelmend

Vakkundig leidt Il Canto di Rame zijn publiek naar het verhaal dat zij willen vertellen. Verbintenissen, tegenstellingen en emoties worden blootgelegd. Nieuwe inzichten en ontdekkingen ontstaan al luisterend. Opeens overvalt je een persoonlijke beleving en je beseft dat de musici je geen keuze hebben gelaten.

De musici van Il Canto di Rame zijn voortdurend op zoek naar uitdagingen en staan bekend om hun originele programmering. Het ensemble heeft zijn wortels in de barok en de blik op de toekomst waardoor zij de totaalbelevenis van woord en muziek, heel gebruikelijk in de Oude Muziek, hebben weten te vertalen naar een hedendaags concept.

Sinds januari 2017 is onze bezetting veranderd. Onze eerste cd heet NedNieuw, onze bezetting is ook net nieuw! Iris Gruber is lid geworden van ons ensemble nadat Daniëlle Egberts heeft aangegeven te willen stoppen met trompet spelen, in verband met een andere baan die zij in 2016 is aangegaan. Iris speelt saxofoon, van sopraan tot bariton. Natuurlijk vinden we het jammer dat Daniëlle ons heeft moeten verlaten, maar we zien veel mogelijkheden in onze nieuwe bezetting en hebben er veel zin in om samen met Iris onze Il Canto-sound verder vorm te geven.

Il Canto di Rame gaf concerten in o.a. Orgelpark Amsterdam, St Gertrude in Riga, Bergkerk Deventer, Catharinakerk Doetinchem, Walburgiskerk Zutphen en Pro Musica in Bislich. In september 2015 was Il Canto di Rame op concerttournee in Letland. Tijdens hun concert in het kader van de “Witte Nacht” (festival voor hedendaagse kunst) in Riga, ging de compositie “Over de stille, stille sneeuw” van Sylvia Maessen in premiere. In 2016 nam Il Canto di Rame haar eerste cd op, genaamd NedNieuw. O.a. Daan Manneke, Sylvia Maessen en Ruud Roelofsen schreven voor dit project werken voor Il Canto di Rame.

Il Canto di Rame.
Passie
voor
muziek

divider

Il Canto Di Rame - De Musici

iris-400x400

Iris Gruber

SAXOFOON

elske

Elske te Lindert

SOPRAAN

Iris Gruber (1985) is een Oostenrijkse saxofonist. Op haar elfde begon ze met klarinet spelen en kort daarna kwam ook de saxofoon daarbij. Ze groeide op met de typische Oostenrijkse volksmuziek en ze ontdekte al op jonge liefde haar voorliefde voor jazz en klassieke muziek. Ze studeerde klassiek saxofoon van 2005 tot 2011 in Wenen bij Mag. Christian Maurer en specialiseerde zich daarnaast in Jazz bij professor Wolfgang Puschnig. Via een internationalisering kwam ze terecht op het ArtEZ conservatorium in Enschede waar ze als masterstudent studeerde bij

Johan van der Linden. Tijdens deze studie hield ze zich niet alleen met originele saxofoonmuziek bezig, maar is ze ook op zoek gegaan naar andere mogelijkheden in ander repertoire, instrumentatie en kunstvormen. In 2013 behaalde ze haar master-diploma en momenteel werkt ze als ensemble-speler, solist en docent. Als docent is ze verbonden aan de muziekschool van Gronau. Ze volgde masterclasses bij een heel aantal gerenommeerde saxofonisten en gaf concerten in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Letland. Als musicus richt ze zich op de traditionele muziek, maar gaat ze ook het experiment en de improvisatie niet uit de weg. Ze is lid van Il Canto di Rame en van het saxofoonkwartet Quatre Femmes.

Elske te Lindert (1980, sopraan en organist) studeerde orgel bij Gijs van Schoonhoven en Cor Ardesch en zang bij Maarten Koningsberger. Ze laat zich nog altijd coachen door Cor Ardesch. Als solist of begeleider is zij regelmatig te horen in binnen- en buitenland. Onlangs maakte ze verschillende opnames voor de Nederlandse Bachvereniging.

Als zangeres heeft ze een brede concertpraktijk. Ze volgde masterclasses bij onder andere Margreet Honig en Paul Triepels en heeft momenteel les van Johannette Zomer. Ze trad al op als solist bij verschillende grote orkesten, waaronder Het Orkest van het Oosten, het Sint Petersburg Kamerorkest en Philharmonie Zuidnederland. Als sopraan maakt ze deel uit van het ensemble Il Canto di Rame.

Als sopraan werkt ze regelmatig voor Consensus Vocalis en voor de Nederlandse Reisopera. Ook maakt ze theater. Elske is cantor-organist in de Catharinakerk te Doetinchem en cantor in Dinxperlo. Ze is dirigent van het Deventer Vocaal Ensemble en van Vrouwenkoor Musica. Sinds 2003 is ze eindverantwoordelijke voor de studiedagen voor Liturgie en Kerkmuziek te Hoeven.

marije

Marije Toenink

CELLO

liga

Līga Vilmane

ORGEL & KLAVECIMBEL

Marije Toenink (1982) studeerde aan het Artez Conservatorium Enschede van 2000 tot 2005 bij Paul Uyterlinde. Tegelijkertijd studeerde zij in Lodz (Polen) bij Stanislav Firlej en aan het Mozarteum in Salzburg bij Prof. Dankwart Gahl in het kader van het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Van 2005-2009 vervolgde zij haar studie aan de Folkwang Hochschule in Essen bij prof. Alexander Hülshoff waar zij tevens barokcello studeerde bij Markus Möllenbeck. Voor de studie aan de Folkwang Hochschule werd haar een cultuurbeurs toegekend door het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2007 wist zij zich te selecteren voor een stagebaan bij de Stuttgarter Philharmoniker waar zij werkte tot 2008. Marije volgde diverse masterclasses bij o.a. Colin Carr, Pascal Devoyon, Midori, Radu Aldulescu, Pablo de Naveran, Marcio Carneiro, Jaap van Zweden en Reinhard Goebel.

Als kamermusicus maakt Marije deel uit van ensemble Il Canto di Rame. Daarnaast speelt zij regelmatig bij verschillende symfonieorkesten zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Orkest van het Oosten, het Noord Nederlands Orkest, de Badische Staatskapelle Karlsruhe en het Pforzheimer Kammerorchester.

Als cellodocente is Marije verbonden aan de Musikschule Nordhorn (Duitsland), waar zij met haar leerlingen diverse prijzen heeft gewonnen bij het Jugend Musiziert-concours.

Marije speelt op een cello uit ca. 1840 zonder etiket. De aankoop van deze cello is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Līga Vilmane (1983) is concertorganist en klavecinist. Zij studeerde orgel van 2002 tot 2006 aan de Jāzeps Vītols Muziek Academie in Rīga, waar ze les volgde bij Tālivaldis Deksnis. Ze vervolgde haar studie bij Gijs van Schoonhoven en Theo Jellema (ArtEZ-conservatorium Enschede) waar zij haar master-diploma behaalde in 2009.

Vervolgens wijdde zij zich ter specialisatie aan haar klavecimbelstudie bij Tineke Steenbrink (ArtEZ-conservatorium Zwolle) en volgde lessen bij Ton Koopman en Christian Rieger. In 2013 behaalde zij het master-diploma.

Sinds 2008 is Līga cantor-organist van de Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. Ze maakt deel uit van verschillende ensembles, waaronder Il Canto di Rame, La Corella en het Arcade Ensemble. Līga heeft een ruime concertpraktijk opgebouwd. Zo speelt zij geregeld bij het Orkest van het Oosten en concerteert ze onder andere in de Baltische staten, Zweden, Duitsland, Noorwegen, Finland, Italië en Amerika.

Līga is verbonden aan het ArtEZ conservatorium Zwolle als docent oude muziek, correpetitor en docent harmonieleer.