• Programma’s
  • Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Vrienden
  • Contact
  • Galerij
  • EN
  • DE /

NedNieuw

Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Loading tracks...
/

NedNieuw is een tweejarige onderneming waarbij Il Canto di Rame Nederlandsecomponisten heeft gevraagd nieuw werk te schrijven voor dit ensemble. De opdracht had slechts één voorwaarde: de tekstuele inhoud moest centraal staan,zoals dat gebruikelijk was in de barokperiode. Hiermee hebben de musici en huncomponisten een interessante link gelegd tussen oude en hedendaagse muzikale waarden. Alle onderstaande werken zijn inmiddels vastgelegd op cd. Vanaf de cd presentatie in Wilp op 18 juni 2016 is deze cd te bestellen via ons emailadres: ilcantodirame@gmail.com

Prijs: € 15 plus verzendkosten.

De eerste opdrachtcompositie, ‘Prayer’ van Folkert Buis, ging op 21 september 2013 in première tijdens een concert in de orgelserie van de Bergkerk te Deventer, waar Il Canto di Rame sinds 2011 vaste gast is. Het werk is gebaseerd op een gedicht van Neil Perry en het gebed van Franciscus van Assisi.

Kees van Eersel schreef de romantische compositie ‘Was mich bewegt’, op een tekst van Rainer Maria Rilke (1875-1926). Op 13 september 2014 werd dit werk voor het eerst uitgevoerd door Il Canto di Rame, in de Catharinakerk te Doetinchem, ter gelegenheid van de officiële ingebruikname van het gerestaureerde Flentrop-orgel.

Ruud Roelofsen componeerde voor Il Canto di Rame het vooruitstrevende ‘…ever divine’, voor ensemble en electronics. De tekst ‘Dove Sei’ van Antonio Salvi (Engelse vertaling van W.G. Rothery), die we vooral kennen van de aria ‘Art Thou Troubled?’ ‘(Dove sei?)’ uit de opera ‘Rodelinda’ (1725) van G.F. Händel (1685-1759), wordt in dit werk gezongen, gesproken en gefluisterd door de musici van Il Canto di Rame. ‘…ever divine’ ging in première op 14 november 2014, in de serie ‘Concert Vocaal’ van het Orgelpark Amsterdam.

Tim Nobel heeft zijn ‘Viersprong’ oorspronkelijk geschreven voor het jazz-ensemble ’Lite’ van het Orkest van het Oosten en gearrangeerd voor Il Canto di Rame. Het is een melancholisch duet voor cello en trompet, een ‘standard without words’, waarbij de kwart als expressief interval de leidraad is. De link met de barokperiode is in deze compositie niet tekstueel gelegd, maar via de combinatie jazz en de barokke samenstelling van dit ensemble. De première vond plaats op 14 november 2014, in de serie ‘Concert Vocaal’ van het Orgelpark te Amsterdam.

Sylvia Maessen schreef ‘Over de stille, stille sneeuw’ op de speelse tekst van Marie Boddaert (1844-1914) ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Honhof-orgel van de hervormde kerk te Haaksbergen. Deze compositie wordt door Il Canto di Rame in een versie mét en een versie zonder koor uitgevoerd, zo ook op deze CD. ‘Over de stille, stille sneeuw’ (zonder koor) ging in première op 5 september 2015, in de Oude St. Gertrude Kerk te Riga (Letland), tijdens het jaarlijkse kunstfestival ‘de Witte Nacht’. Op 4 oktober 2015, tijdens het feestelijke openingsconcert van een concertserie gewijd aan het Honhof-orgel te Haaksbergen, werd de versie mét koor, in samenwerking met Vocaal Ensemble Exicon, voor het eerst uitgevoerd.

De koorcyclus ‘Nu is van Kalifornies goud de tijd’, op teksten van Paul van Ostaijen (1896-1928), werd door Daan Manneke oorspronkelijk geschreven voor koor a capella. Hij herschreef het werk voor ensemble Il Canto di Rame ten bate van het ‘NedNieuw’- project. De première vond plaats op 5 september 2015 in de Oude St. Gertrude Kerk te Riga (Letland), tijdens het jaarlijkse kunstfestival ‘de Witte Nacht’. Geïnspireerd door het gedicht van Willem Kloos (1859-1938), schreef Hayo Boerema op 19-jarige leeftijd ‘Avond’ voor sopraan en piano. Speciaal ter gelegenheid van deze CD en het project ‘NedNieuw’ bewerkte hij deze compositie in 2016 voor sopraan en orgel.

‘Tombeau pour Ton de Leeuw’ van Daan Manneke is weliswaar niet net nieuw of geschreven voor Il Canto di Rame, maar vormt in ‘NedNieuw’ een referentie naar het uitgangspunt van de compositieopdrachten. Dit werk herinnert immers aan de hommages die in de Franse barok werden gecomponeerd. Talrijke werken werden toen geschreven als eerbetoon aan een geliefde, een vriend of een leraar. Overigens is het middendeel van het werk een instrumentale versie van een bekend vocaal werk op een Middelnederlandse tekst, Egidius waer bestu bleven. Il Canto di Rame herkent in ‘Tombeau pour Ton de Leeuw’ de verbinding tussen oude en hedendaagse muzikale waarden en programmeert dit werk steevast als glooiende verbinding naar de jazzcompositie ‘De Viersprong’ van Tim Nobel.

Back
2016 ® ALL RIGHTS RESERVED – IRONTEMPLATES
WordPress theme by IronTemplates